Om en avgörande önskan

Såg ni Kalla fakta igår? Det handlade om Parken Zoo som avlivat sällsynta djur helt i onödan samtidigt som djurparkschefen ljuger reportern rakt upp i ansiktet och säger att dessa djur blivit omplacerade när de egentligen ligger flådda och nerfrysta i en container. Debatten har växt sig stor efter avsnittet och som vanligt syns den som allra mest på våra sociala medier. Facebook och Twitter har under dygnet överösts av inlägg och kommentarer om vilken skandal det är att våra älskade djurparker behandlar sina djur på det här viset. Folk blir upprörda och engagerade men...
 
I samma sekund som jag läser de här upprörda utropen slås jag av en tanke. Nu vill jag först understryka att jag också förfäras och blir otroligt illa berörd av att det går till på det här sättet men jag kan inte låta bli att tänka ett steg längre. Jag kommer osökt att tänka på vår köttkonsumtion, detta fasansulla som sker med djuren på många av landets djurparker sker varje dag, systematiskt i vår köttproduktion. Djur står tätt packade inne i någon byggnad utan dagsljus och får foder som gör att de ska bli så stora som möjligt så snabbt som möjligt och när de är tillräckligt stora skickas de till slakt för sedan bli söndagsmiddag åt familjen Larsson i Bengtsfors, och tusentals andra familjer. Det kommer ofta nya rapporter om vilken avskyvärd behandling dessa djur dagligen utsätts för (senast var det väl kycklingtransporten) men det är inte många som reagerar, inte heller jag.
 
När jag sitter och tittar på Kalla fakta och avskyr den där djurparksägaren för hennes hyckleri slås jag av att: jag är ju likadan! Jag vet om vad som pågår och jag gör ingenting åt det. Jag varken engagerar mig eller försöker skapa förändring. De här människorna på Facebook är ju säkert i mångt och mycket likadana, att de uttrycker sina känslor kring det här inslaget får väl i och för sig ses som ett sätt att försöka påverka. Men det här handlar om kanske tio djur. Köttproduktionen handlar om oberättigad behandling av flera hundratusen djur om året, få tänker väl på det?
 
Det är lätt att vara kritisk och dömande i moraliska frågor men om man vänder blicken mot sig själv tror jag det är ofta man skulle kunna rikta samma kritik åt det hållet. Jag ställs med jämna mellanrum inför känslan av att kasta sten i glashus och får föra moraliska diskussioner med mig själv om vad jag egentligen tycker och sedan försöka handla efter det. Och så blev det även den här gången. Ska jag verkligen stötta det här hemska som pågår varje dag? Är köttfärssåsen eller fläskfilen värd att djuren plågas? Jag tycker ju inte det. Av denna anledningen plus två till skulle jag kunna bygga en argumentation kring att fler borde skippa köttet. De andra två är dels att den köttproduktion som idag finns är till största delen ett väldigt stort klimathot och är direkt miljöfarigt, dels att det enligt studier visat sig att det inte är bra för våra kroppar att vi äter så mycket kött som vi gör idag (framför allt rött kött). Dessa tre argument torde vara tillräckliga för att inse att ett liv som vegetarian vore att föredra, jag tror dessutom att man skulle spara mycket pengar. 
 
MEN ÄNDÅ kan jag inte ta mig till det beslutet att sluta äta kött och enda anledningen är antagligen att det är så förbannat jävla gott. "Köp ekologiskt" tänker ni och javisst, det är kanske ett bra alternativ trots att jag inte vet hur ekologiskt det köttet faktiskt är? Nej lika mycket som man ibland önskar att man kunde ta sig för att gå ner de där extra kilona, lika mycket önskar jag att jag skulle kunna ta steget mot att bli vegetarian. Och tills dess erkänner jag att jag är lika mycket hycklare som djurparksdirektören på Parken Zoo.

Kommentarer
Postat av: Hanis

Tänkte precis samma sak!

2012-10-18 @ 23:24:39
URL: http://rocklobster.blogg.se
Postat av: m♥

Vi tar ställning men har svårt att leva upp till vårt ställningstagande till 100%. Det viktiga är väl ändå att vi vet var vi står och gör så gott vi kan. Här finns det älgkött och du ska få till er frys. Får se om man kan komma över schysst fläskkött så kanske vi kan köpa ett större parti och dela?

2012-10-20 @ 18:28:24

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0