Ekvationen är ENKEL

Så menade Magnus Betnér sin i standup "Livets Ord" när han på sitt signifikativa sätt kritiserade överviktiga människors gnäll över att deras tillstånd är en sjukdom. Jag har ingen åsikt om huruvida fetma är en sjukdom eller inte, det är inte där jag vill fästa blicken i dag. Ingen har väl missat den stora LCHF-debatten och jag kan givetvis inte låta bli att lägga mig i. Först och främst vill jag deklarera min ståndpunkt; Katrin Zytomierska verkar ha stannat av i utvecklingen och hon går mig på nerverna (nästan lika mycket som Blondinbella). Jag tror på Magnus Betners teori att man bör hitta balansen mellan motion och kost och att det i stort sett är hela mysteriet. Jag bortser inte ifrån att det finns genetiska omständigheter och andra faktorer som spelar stor roll in i en persons grundvikt. Jag får nog säga att jag i stor mån är liberal vad gäller dieter och bantning, vill Katrin Zytomierska bara äta ägg och bacon och mår bra av det så varsågod. Cissi Wallin fick problem med gallan och fördes till sjukhus på grund av (enligt både henne själv och hennes läkare) hennes LCHF-diet, Katrin säger att hon ljuger. Vad vet jag?

Vuxna dumma människor som blir troende och inte låter andra människor ha andra uppfattningar kan jag välja att bortse ifrån, de vet väl inte bättre. MEN när Katrin säger att hon kommer ge sin son LCHF-mat om han "blir en tjockis", då ser jag svart. Såhär då: Om Katrin som vuxen människa vill banta är hon fri att påbörja en extremdiet utan att det gjorts studier om vare sig långsiktighet eller mortalitet, det är hennes fria vilja. Men om hennes son när han är tolv behöver gå ner i vikt är det enligt mig oansvarigt att utesluta kolhydrater från hans kost. I den åldern kan jag utan att jag har någon som helst dietistutbildning fatta att man behöver alla delar av kostcirkeln och alla näringsämnen för att utvecklas normalt. Uppmuntra honom istället till fysisk aktivitet istället för att leka rysk roulette med hans hälsa! För det är precis vad det blir, ett enda stort experiment.

I gårdagens avsnitt av "Får vi följa med" refererade Fredrik till "någon" som sa att vi lever i en Guitarr Hero-epok där allt ska uppnås genom genvägar. Guitarr Hero gör oss till rockstjärnor utan att vi egentligen behöver lära oss spela gitarr på riktigt. LCHF är ett typiskt exempel på detta genvägssamhälle, genom att utesluta en viktig del av vår kost har vi upptäckt att vi går ner i vikt. Vad det gör med vår hälsa på lång sikt vet vi ingenting om. Så länge det går fort och garanterar resultat så hoppar vi på tåget. Jag vet att diabetiker uppnår kanonbra värden med den här dieteten men återigen, kan de vara säkra på att pumpen inte helt plötsligt bara sluta slå eller att blodkärlen blir bregottfabriker och tarmarna vittras sönder?

Missförstå mig rätt, jag är humanist men den här debatten är spännande. Katrin Zytomierska kommer antagligen aldrig sluta med LCHF eftersom det vore samma sak som att erkänna att hon haft fel. Hon kommer förmodligen bli fallet (tillsammans med tvåtusen diabetiker) som till slut ger oss svar på om LCHF faktiskt ger oss högre livsvärde eller om vi helt enkelt, som Niklas Strömstedt twittrade, bara "blir dumma i huvudet" och sen trillar av pinnen.

Kommentarer
Postat av: M

Du skriver, ta mig tusan, som en krönikör av den bästa sort. Heja Cissi! Du bör ha fler läsare och du bör få fler kommentarer. Kom igen nu ni därute. KOMMENTERA!

2012-02-14 @ 22:59:58
Postat av: Hanis

Så jävla rätt i tiden och väl rutet min vän. Alla har rätt att välja bort och äta det man känner att man mår bra av, dock tycker jag precis som du att dieter är en vuxen människas sak. Vill man trycka i sig en deciliter grädde, flottig bacon och ta en extra smörklick på biffen för att rasa i vikt utan att resa röven från sofflocket är det okej. Jag som nu förtiden är ganska orienterad i ämnet. säger så här:

Visst kan LCHF vara ett svar på dens böner som har diabetes, eller är såpass överviktig att motion är förenat med direkt fara pga av belastningarna man utsätter sina allt för stora kropp och framför allt hjärta för. Möjligen en bra kickstart, knappast en hållbar livstil. Kroppen behöver kolhydrater för att kunna orka motionera, därmed även förbränna. Sen är väl mängden av detta näringsämne helt klart diskuterbar.Nu ska den här tjockisen i alla fall unna sig en smörgås, med fulsmör och skinka pressad full med E-ämnen och ta sig en lång promenad i det härliga vädret och må oförskämt bra.PUSS!

2012-02-15 @ 14:01:38
URL: http://rocklobster.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0