Höst

En ljusblå vind som drar med sig de torkade, fjäderlätta löven i en glädjedans på asfalten.
Jag kan svära på att det är hösten.
Och när kaffet på morgonen värmer lite extra då solen tar längre tid på sig att stiga upp.
Jag lovar dig att det är hösten.
De luddiga halsdukarna som fyller butikerna fungerar som isolering mot stressmonstrerna, de där som har en tendens att dyka upp precis när det passar som sämst.
Det är väl hösten antar jag.
Jo för hemtentan, grupparbetet och kompletteringen kommer lite olägligt, precis som regnet och minusgraderna.
Visst vill man helst bara se de färgglada löven, de nyförälskade och alla dessa underbara halsdukar. Inte vägarbetet, regnrusket och den nya litteraturlistan som jagar en från skrivbordets botten.
Det är den där jävla hösten.
De där korta dagarna som släpar sig fram och den där kyliga blåsten som får en att svettas. Allt är ett virrvarr av trötthet och längtan.
Då får man njuta av morgonkaffet och att man är flickan som faktiskt fått sin man att dela en halsduk med.

Animal nitrate

För er som känner mig kommer följande tillkännagivande inte vara någon nyhet. Jag älskar djur i allmänhet och katter i synnerhet, jag definierar mig själv som djurvän och tycker att djurplågeri (både medveten och omedveten i form av felaktig utfodring eller okunskap om hantering) är bland det värsta vi människor konstruerat i en värld full av många fantastiska intressen.
Jag älskar djur, ibland mer än människor. Jag är rädd för många djur, främst dem utan päls och de som är farliga.
Djurens avsaknad av det vi människor kallar moral och etik bidrar till att det sällan skipas någon rättvisa i djurens värld. Djuren har en djupt rotad överlevnadsinstinkt och fortplantningsdrift, dessa kan ses som de primära krafter som driver och motiverar djurens handlingar. I människans konstruerade tillvaro har dessa krafter inte ersatts men kompletterats med moraliska uppfattningar, empatisk förmåga, Maslows behovtrappa och allt vad den innebär. De grundläggande drifterna som fortfarande står högt hos djuren har vi människor reducerat för att få plats med materiella tillsatser.
Med hjälp av människans smarta hjärna har vi lyckats göra oss själva herrar över djuren och vi säger att vi äger dem. De utgör en vara när vi köper ett husdjur, en konsumtionsartikel när vi köper köttfärs eller en sedelpress när vi uppföder dyra avelshästar. Många av de här aspekterna är bra. Om vi människor inte tog vårt ansvar över djuren hade de inte överlevt när vi breder ut oss över jordklotet som om det var helt vårt eget. Många djur mår dessutom bra och får stimulans i människans sällskap. Ändå kan jag inte blunda för att problem som uppstår med djur nästan alltid kan skyllas på människan. Aggressiva hundar beror på en avelstrend där vissa egenskaper tas till vara och andra är oönskade. Djurrelaterade sjukdomar som galna ko-sjukan tros vara förankrad i olämpligt foder, vems fel? Vi har en tanke om att biologisk mångfald är bra för vårt ekosystem men att arter blir utrotningshotade har förutom "Survival of the fittest" att göra med att vi manipulerar jorden så att en del arter inte längre har någonstans att bo eller helt enkelt inte klarar av klimat- och strukturförändringar.
Många vackra människor arbetar för djurens rätt att få finnas och bo på den här planeten som vi lånar av dem och är ganska duktiga på att förstöra åt dem. Världsnaturfonden, Greenpeace och Djurens rätt är organisationer som värnar om djurens och naturens välmående. Jag är själv orangutangfadder hos WWF och har goda förhoppningar om att mina pengar gör åtminstone någon liten apa glad.
Nu kommer vi till paradoxen. När jag avslutat mina studier har jag planerat att ta jägarexamen (älgjakt). Lite motsägelsefullt av någon som just proklamerat sig som djurvän. Försvaret jag har är att jag måste, för mitt eget välmående äta kött, jag älskar kött, och om jag kan genom att själv jaga djuret i naturen, i dess rätta element, bidra till en mer ekologisk köttkonsumtion vill jag göra det. Jag vet inte om jag kommer kunna skjuta när jag väl får tillfälle men jag vill ge det ett försök. Det finns, vill jag tillägga, restriktioner över vad och hur mycket man får och inte får skjuta. Jag kommer aldrig ägna mig åt nöjesjakt på hare eller annat småvilt. Att hålla älgstammen på en lämplig nivå är dessutom viktigt för att det ska finnas plats i våra skogar och för att öka trafiksäkerhet, bland annat.
En ovillkorlig kärlek kräver kompromisser, uppoffringar och tuffa beslut. För eftersom djuren inte själva har ett rationellt och moraliskt tänkande får vi ibland tänka åt dem, annars gör naturen som alltid - väljer den hårda vägen.

Family values

Ibland undrar jag varför jag flyttade hemifrån. Varför utsätter jag mig för att jämt befinna mig 40 mil från dem jag älskar mest av allt? Idag får jag vara med min familj hela dagen och tänker njuta varenda sekund. Luften i Västsverige hör hemma i mina lungor och de här människorna gör mig lugn.
Ha en bra lördag!

Magiskt


Om jag hade kunnat bli kär i kvinnor...

...hade jag varit hopplöst kär i Elin Blom från idol och Carina Berg.
RSS 2.0